دستورالعمل نجات اضطراری آسانسور

دستورالعمل نجات اضطراری آسانسور | آکادمی برج نورد دماوند

راه‌کار‌های بیرون آمدن از کابین آسانسور

یکی از مشکلات پر تکرار در هنگام بهره برداری از اسانسور گیر کردن افراد در اتاقک آسانسور می باشد . اطلاع از نحوه امداد رسانی به افراد محبوس در اسانسور را مهم می نمایدلذا چنانچه کابین آسانسور به علت قطع برق یا نقص فنی بین طبقات متوقف شد.

مسئول آسانسور یا افراد آموزش دیده بایدبه ترتیب زیر عمل نماید:

الف- از موقعیت مکانی کابین اطلاع حاصل شده و به مسافرین نیز اطلاع دهید که خونسردی خود را حفظ نمایند.

ب- کلید برق اصلی آسانسور را از روی جعبه برق سه فاز قطع کنید.

ج- جنانچه کابین در حدود طبقه تا 50 سانتیمتر اول جلوی درب بود می توانید با باز کردن درب با استفاده از کلید مربوطه ، به مسافرین برای خروج از کابین کمک نمایید.

د- در صورتی که کابین بین طبقات قرار داشت  به کمک دسته ترمز , ترمز موتور را آزاد نموده با چرخاندن فلایول سر موتور، کابین را به نزدیکترین طبقه هدایت نمایید.(زمانیکه رنگ روی سیم بکسل روبه روی علامت شاخص طبقه قرار گرفت کابین رو به روی درب طبقه می باشد. )

ه – پس از رسیدن کابین به نزدیکترین طبقه، ترمز موتور به وضعیت عادی برگردانده شود. کابین بر سر طبقه نگه داشته شود,

و- سپس با استفاده از کلید مخصوص درب آن طبقه را باز نموده مسافرین را به بیرون منتقل نمایید.

ز– درب طبقه مجددا بسته شود. و سپس کلید برق اصلی آسانسور را وصل نمایید. و در صورت عدم کارکرد صحیح آسانسور و وجود نقص فنی مراتب را به مسئولین مربوطه و نگهداری کننده آسانسور اطلاع دهید.

 نکات مهم در نجات اضطراری

اقداماتی که مسافران محبوس در کابین آسانسور باید انجام دهند

خونسردی خود را حفظ کرده و در آسانسور بمانید. آسانسور سقوط آزاد نمی­‌کند و ایمن بوده و شما در امنیت هستید.
مسافران آسانسور نباید با اهرم انداختن یا به زور، درب­‌های آسانسور باز کنند. باز کردن درب­‌ها توسط هرگونه اهرمی ممکن است مانع از حرکت آسانسور شده و عملیات نجات مسافران با مشکل روبه‎‌‌­رو شود و به تعویق افتد.

نگران کمبود اکسیژن نباشید چرا که کابین آسانسور در برابر جریان هوا ایزوله نبوده و اکسیژن شما تمام نخواهد شد. هوا از طریق دریچه‌­های تهویه و درز بین درب‌­ها به داخل کابین جریان دارد.
از سقوط کابین آسانسور نترسید. سیستم ترمز اضطراری آسانسور سیستمی مکانیکی بوده و از کار نخواهد افتاد. همچنین سیم بکسل­‌ها بسیار محکم بوده و احتمال پاره شدن آن­‌ها نزدیک به صفر است.
اگر ترس از تاریکی دارید، نگران گیر افتادن در کابین آسانسور تاریک نباشید چرا که این اتفاق رخ نمی­‌دهد. سیستم روشنایی اکثر آسانسورها هنگام توقف آسانسور همچنان کار می­‌کند، حتی اگر جریان برق قطع شود. بسیاری از آسانسورها مجهز به سیستم باتری پشتیبان برای تأمین روشنایی اضطراری هستند.
بهتر است در کابین آسانسور بالا و پایین نپرید و کف کابین بنشینید تا با حرکت احتمالی و ناگهانی آسانسور، تعادلتان به هم نخورد.
زمانی که منتظر کمک هستید، به سمت عقب آسانسور رفته و از درب فاصله گرفته تا زمانی که کسی درب را باز می­کند، با شما برخورد نکند.
پس از حفظ آرامش و برطرف شدن نگرانی‌­ها، برای ارتباط با افراد در بیرون آسانسور تلاش کنید.

 

دستورالعمل نجات اضطراری آسانسور | آکادمی برج نورد دماوند

اقداماتی که افراد بیرون از آسانسور باید انجام دهند

زمانی که فردی در بیرون از آسانسور متوجه گیر افتادن فرد یا افرادی در آسانسور می­‌شود، ابتدا باید خونسردی خود را حفظ کرده و از وضعیت افراد داخل آسانسور مطلع شود. نخستین اقدام برای نجات افراد محبوس، مراجعه به موتورخانه یا تابلوی کنترل آسانسور و قطع کلید برق اصلی آسانسور است تا از حرکت‌­های ناخواسته احتمالی آسانسور در حین نجات جلوگیری شود.

سپس اگر کابین هم‌­تراز با طبقه متوقف شده باشد، می­‌تواند با کلید اضطراری که معمولاً نزد مدیر ساختمان یا در موتورخانه آسانسور است، درب را باز کند. در غیر این صورت باید با آتش‌­نشانی یا سرویس­کار آسانسور تماس بگیرد.

البته اگر سلامتی فردی داخل آسانسور در خطر بود، حتماً با آمبولانس نیز تماس بگیرید.

اگر شرایط حاد است و نمی­‌توانید تا رسیدن آتش‌­نشانی صبر کنید، به طور مثال ساختمان آتش گرفته و امکان خفگی افراد داخل کابین وجود دارد یا وضعیت سلامت فرد محبوس در آسانسور حاد بوده و هر لحظه امکان فوت فرد هست، باید خودتان دست به کار شده و کابین را با نزدیک­‌ترین طبقه هم‌­تراز کنید.

برای این کار ابتدا باید به موتورخانه رفته و کلید اصلی برق را قطع کنید.

جهت هم­‌تراز کردن کابین با طبقه، باید قسمت­‌های رنگ خورده سیم بکسل با قسمت­‌های رنگ خورده پایه موتور گیربکس، هم­سطح باشند.

برای این منظور باید با یک دست اهرم ترمز روی موتور گیربکس را فشار دهید و با دست دیگر فلکه دستی روی موتور را در جهتی که راحت­‌تر می­‌چرخد، بچرخانید.

اگر سرعت چرخش زیاد شد، با شل کردن اهرم ترمز سرعت آن را کم کنید. تا زمانی که قسمت‌­های رنگ خورده سیم بکسل با قسمت­‌های رنگ خورده پایه موتور گیربکس، هم­سطح شود باید به این کار ادامه داد.

زمانی که هم‌­ترازی اتفاق افتاد، اهرم ترمز را رها کرده تا کابین متوقف شود. موقعیت کابین را از سوراخ چاه پیدا کرده و به طبقه موردنظر رفته و با کلید اضطراری درب کابین را باز کرده و افراد را نجات دهید.

در آسانسورهای مدرن‌­تر که دارای موتورهای بدون گیربکس هستند، باید از روشی که در دستورالعمل نجات اضطراری آن که در موتورخانه یا تابلوی کنترل نصب شده است، پیروی کنید. همچنین در آسانسورهای هیدرولیکی نیز برای رساندن کابین به تراز طبقه، از دستورالعمل نجات آن تبعیت کنید و با چرخاندن شیر دستی، روغن جک را تخلیه نمایید.

فراموش نکنید که فقط در شرایط اضطراری خودتان اقدام به نجات افراد محبوس در آسانسور کنید. در غیر این صورت حتماً کار نجات را به مأموران آتش‌­نشانی یا سرویس­کاران آسانسور برج نورد  بسپارید.

برای رفع اشکالات آسانسور و دریافت استاندارد و بیمه نمودن آسانسور و پله برقی می توانید با شرکت برج نورد دماوند با شماره‌های 02188949413و 02188949414 تماس بگیرید.

شرایط اضطراری آسانسور 2 شرایط اضطراری آسانسور 3 شرایط اضطراری آسانسور 4 شرایط اضطراری آسانسور 5

شرایط اضطراری آسانسور 6

نوشتن دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * علامت گذاری شده اند